Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015



Η Πολιτική Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου καλεί τους πολίτες του νησιού μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, που διοργανώνουν συλλογικότητες και σωματεία την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 στην πλατεία Σαπφούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη-Ημέρα Αλληλεγγύης.

Δεν μένουμε παρατηρητές στο δράμα της προσφυγιάς και δεν συναινούμε στις πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο με την Ελλάδα στο ρόλο του συνοριοφύλακα. Δεν αποδεχόμαστε κανέναν «ρεαλισμό» που πνίγει εκατοντάδες πρόσφυγες στο Αιγαίο, υψώνει φράχτες στα σύνορα και εξαπολύει στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες.

Η πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο φράχτης στον Έβρο που η κυβέρνηση υπερασπίζεται εκτρέπει την προσφυγική διαδρομή στο επικίνδυνο και θανατηφόρο πέρασμα του ανατολικού Αιγαίου. Οι εκατοντάδες πνιγμένοι πρόσφυγες, οι άθλιες συνθήκες υποδοχής και η παντελής απουσία κρατικών δομών πρόνοιας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τον συμπονετικό λόγο των υπουργών. Η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στους  ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την αποδοχή της στις ευρωπαϊκές συμφωνίες αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο τόσο στην συνέχιση των πολεμικών τυχοδιωκτισμών, όσο και στην «αναχαίτιση» και τον εγκλωβισμό των προσφύγων με την ίδρυση των Hot Spots αλλά και την ουσιαστική εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας στη νέα Ευρωσυνοριοφυλακή .

Απέναντι σε απελπισμένους που ζητούν βοήθεια επί της ουσίας, η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, καθιστά τη χώρα μας συνένοχη σε ένα έγκλημα μεγάλης έκτασης, κάτι που δεν συνάδει με καμιά δημοκρατία και καμιά έννοια ανθρωπισμού.


Αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική πολιτική που να έχει ως αφετηρία την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, όπως ταιριάζει ακριβώς σε μια χώρα που οι άνθρωποί της έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση, που σήμερα βλέπει τους νέους της να φεύγουν για την ξενιτειά.

Για τη Λαϊκή Ενότητα είναι σαφές ότι το συνολικό πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι συνθήκες που το αναπαράγουν. Είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς ένα ισχυρό διεθνές και ευρωπαϊκό αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό κίνημα, χωρίς την απαίτηση για κατάργηση της Ευρώπης – Φρούριο, ενός δομικού στοιχείου στη συγκρότηση της Ε.Ε.

Μέχρι τότε, όμως, μία ουσιαστική πολιτική αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα προϋπέθετε σύγκρουση με τη βασική κατεύθυνση της Ε.Ε. για δημιουργία ειδικών προσφυγικών ζωνών, άρνηση αποδοχής των hotspots στην Ελλάδα, γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου και καθιέρωση ασφαλών λωρίδων διέλευσης , όχι στην Ευρωσυνοριοφυλακή, σταθερή απαίτηση για κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και καταμερισμό των προσφύγων στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργία ανοιχτών κέντρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, με προσανατολισμό των αναλογούντων ευρωπαϊκών πόρων στην ενίσχυση και διευκόλυνση των προσφύγων και όχι σε έργα συντήρησης και ενδυνάμωσης της καταστολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου