Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΧΟΥΝΤΗ

Προς
Βουλευτές Ν.Λέσβου
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Δήμο Λέσβου
Επιμελητήριο Λέσβου
Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνη


Ανοιχτή Επιστολή

Όπως ίσως να σας είναι γνωστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  υπερψήφισε την τροπολογία που συνέταξε και κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο του ψηφίσματος σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά (νησιωτικότητα), της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η τροπολογία «φωτογραφίζει» την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, που δέχονται τις προσφυγικές ροές, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

Το ψήφισμα αυτό στέλνει δύο μηνύματα αφενός στην κομισιόν και την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να μην ακυρώνουν τις ειδικές πολιτικές στα νησιά ειδικά αν οι χώρες στις οποίες ανήκουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και βρίσκονται σε πρόγραμμα , και αφετέρου στην ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και να διεκδικήσει ότι της ανήκει.

Ο μειωμένος ΦΠΑ ή άλλες ευνοϊκές πολιτικές για τα νησιά  δεν είναι κάτι καινούριο , ήδη άλλες χώρες έχουν αξιοποιήσει εδώ και χρόνια αυτά τα εργαλεία και είναι ένα δείγμα ότι ακόμα και μέσα σ’ αυτό το σφιχτό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο μπορείς να διεκδικήσεις αν το θέλεις.

Όπως, λοιπόν, γίνεται κατανοητό μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας είναι θέμα πολιτικής βούλησης να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση καλύτερες πολιτικές για τα νησιά.  Προς αυτή την κατεύθυνση ως Πολιτική Επιτροπή Λέσβου της Λαϊκής Ενότητας σας καλούμε να συντονίσετε τις ενέργειες σας ως βουλευτές, ΟΤΑ και φορείς του Νομού για τη διατήρηση τού μειωμένου ΦΠΑ στο Νομό μας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου